Om Mig

Jag heter Lisa Jernberg. Är utbildad Hippolog, Djursjukvårdare och snart färdig Equipmentcoach/Sadelutprovare (UPH Education).

Mitt intresse för häst började som för dem flesta, på ridskola i ung ålder. Intresset växte och när det var dags för gymnasium flyttade jag ner till Halmstad och gick naturbruk med inriktning ridsport. Efter gymnasiet läste jag 2 år till Hippolog, stallchef, på Flyinge. När studierna var slut åkte jag till Mexico och jobbade med att rida in unghästar i 6 månader. Intresset för hästen ökade och 2010 började jag en 2 årig utbildning till djursjukvårdare, inriktning häst. Har sedan jobbat som veterinärassistent på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm i 1,5 år och hos Hästspeciallisten AB i ca 5 år. Under min tid hos Hästspeciallisten har jag fått se otroligt mycket häst och har utvecklats mycket. Jag insåg mer och mer hur kul jag tycker det är med problemlösning och att stå på andra sidan om problemet, innan skadan uppstår. Så september 2019 började jag en 9 månader lång utbildning till Equipmentcoach/sadelutprovare och Januari 2020 startade jag mitt egna företag LJ EquiOptimal.  

Alla hästar är individer och behöver olika vägar till att fungera optimalt. Det är det jag tycker är så kul och samtidigt svårt med ridningen, att man aldrig blir fulllärd. Under mina år har jag sett och jobbat med väldigt mycket häst. Ju mer jag lär mig desto mer vill jag lära. Stöter jag på ett problem börjar jag genast fundera på hur jag kan lösa det, och försöker lära mig av det. Jag har insett att hästar är väldigt snälla djur och att det är otroligt viktigt att lyssna på dem. Om det uppstår problem finns nästan alltid en orsak. Kanske förstår hästen inte, är inte tränad för uppgiften, har ont eller kanske rent av har utrustning som skadar den. Det kan ofta finnas många orsaker till ett problem men jag tycker att våran uppgift som ryttare/tränare/ägare är att i första hand lyssna och försöka förstå. 

Jag har tävlat ponny i både hoppning och dressyr. Har efter det ridit andras hästar eller haft unghästar, så har inte blivit av att komma ut på tävlingsbanorna. Hemma på gården finns just nu en sällskapsponny och ett irländskt fuxsto som jag vidareutbildar och förhoppningsvis kommer ut på tävlingsbanorna med om ett tag. Har även två hundar som jag tränar och tävlar med i Agility.    

© Copyright www.equioptimal.se